SSD alebo HDD? Ktorý si vybrať?

SSD alebo HDD? Ktorý si vybrať?

HDD bola vyrobená spoločnosťou IBM v roku 1956. Nosičom dát sú rýchlo rotujúce taniere pokryté vrstvou magnetického nosiča. Údaje číta a zapisuje hlava. Dnešné pevné disky ponúkajú kapacitu až niekoľko terabajtov za oveľa nižšiu cenu ako SSD.

Bohužiaľ, prezentovaná technológia má svoje nevýhody. Vďaka mechanickým komponentom je disk oveľa náchylnejší na poškodenie, rotujúce platne spôsobujú hluk. Prístupová doba je tiež oveľa nižšia ako v prípade pevných diskov. Významnou nevýhodou je ich veľkosť. 3.5-palcové disky sú namontované pre stolné počítače. Pre notebooky však menšie 2.5-palcové verzie, ktoré však majú oveľa slabšie parametre.

SSD disk, teda polovodičový disk. Ich technológia sa vyvíja od 1980. rokov minulého storočia. Spočiatku sa používa v mobilných zariadeniach. Dnes sa používa na rovnakej úrovni ako HDD. Nedostatok mechanických prvkov má za následok oveľa väčšiu odolnosť proti poškodeniu, tichý chod a oveľa dlhšiu životnosť. Jednou z najväčších výhod SSD diskov je ich rýchlosť.

Najrýchlejšie disky dosahujú až 500 MB/S prenosu dát.

Aký pohon na čo?

Obľúbenou stratégiou pri výbere diskov je kúpa SSD s menšou kapacitou a inštalácia operačného systému a prípadne najnáročnejších programov (Photoshop, CAD, programy na úpravu filmov). Na druhej strane používame oveľa väčší HDD na ukladanie súborov, programov, ktoré používame len zriedka, a hier.

Vďaka oveľa nižším cenám HDD si môžeme dovoliť vyššie kapacity. Pomalšie prístupové časy by nemali byť problémom so statickými súbormi a menej náročnými programami. HDD disky sú ideálne pre NAS a všade tam, kde je kapacita disku dôležitejšia ako jeho rýchlosť.

Vyššie uvedené riešenie je určené pre stolné počítače. Mnoho notebookov má viac ako jedno miesto na disku, ale 2.5-palcové HDD disky kvôli oveľa nižšiemu výkonu, zvýšenej poruchovosti (prenášanie notebooku a jeho otáčanie v rôznych rovinách, riziko pádu a otrasov) a vyššej energetickej náročnosti nebudú fungovať. . Tu odporúčame investovať do externého disku v pevnom obale alebo jednoducho väčšieho SSD disku.